Przepis na budyń dla niemowlaka, dziecka

Budyń, to jeden z najpopularniejszych deserów. Niewielu jest ludzi, którzy nie zajadają się budyniem waniliowym, śmietankowym lub czekoladowym. Najprościej i najszybciej jest przygotować go z torebki, jednak także samodzielnie można wykonać budyń o różnych smakach.

Dzięki wersjom bez cukru, można zajadać się nim także na diecie, a dodany do ciasta, tworzy niepowtarzalne w smaku ciasta z masą budyniową. Zajadają się nim nie tylko dorośli, ale także dzieci, nawet te najmniejsze, już po 5 lub 7 miesiącu.

Do przygotowania takiego deserku dla maluszka potrzeba:

100 ml mineralnej wody niegazowanej,

ok. 4 miarek mleka modyfikowanego (ilość dopasowana do ilości wody, zgodnie przepisem na opakowaniu),

świeże żółtko,

dwie płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (ok. 8 gramów).

Połowę wody wlewamy do rondelka i bełtamy w niej żółtko, a następnie zagotowujemy. W pozostałej ilości wody przygotowujemy mleko z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Mieszamy, by nie było grudek, a następnie wlewamy do gotującej się wody z żółtkiem. Energicznie mieszając, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszając płomień, by budyń się nie przypalił . Dla urozmaicenia można dodać różne owoce: przetarte przez sito jagody, borówki maliny, starte jabłuszko, namoczone i zmiksowane suszone morele lub śliwki, albo deserki owocowe ze słoiczka i stworzyć pyszny budyń owocowy.

Domowy budyń dla dzieci powyżej 1 roku życia.

Potrzeba:

2 szkl. mleka,

2-4 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej,

4 łyżki cukru,

łyżeczka esencji zapachowej lub skórka otarta ze sparzonej cytryny,

ewentualnie 1-2 żółtka,

ewentualnie 1-2 łyżka masła.

W połowie mleka rozrabiamy mąkę, resztę zagotowujemy z cukrem i zapachem. Powoli, stale mieszając wlewamy na gotujące się mleko, mleko z mąką. Cały czas mieszając, zagotowujemy budyń i odstawiamy z ognia. Do gorącego możemy dodać żółtko lub masło. W taki sposób możemy przyrządzić także budyń smakowy: czekoladowy, orzechowy, czy też budyń krówkowy. Takie dodatki, jak: mielone orzechy, rodzynki, karmel, owoce, zagotowujemy z mlekiem, a kakao rozprowadzamy razem z mąką w mleku.